joi, 15 septembrie 2011

Jonglerii

miercuri, 20 iulie 2011

Cum funcţionează diferenţialul

Dacă în următoarele 10 minute nu înţelegi cum funcţionează diferenţialul înseamnă că eşti un tâmpit.

luni, 18 iulie 2011

O propunere mai exagerată



Via Neatorama
luni, 11 iulie 2011

Cum dezactivezi o pisică

După cum ştie oricine a avut vreodată o pisică cu pui, mama pisică apucă puiul pisică de ceafă în vederea transportului. Aproape oricât ar fi de agitat de felul lui, puiul lasă orice ar face în momentul în care îl apucă maică-sa de ceafă şi se lasă transportat în mod pasiv. Se pare că reflexul rămâne şi la pisici mai mari şi poate fi activat şi în absenţa mamei (şi a transportului propriu-zis):



Via The Presurfer
duminică, 10 iulie 2011

Artificii proaste + isterie


Via FailBlog
vineri, 1 iulie 2011

Vrei 100.000 de euro?

Dragă cetitorule,

Doresc să îţi ofer una sută mii euro. Iată cum. Eu am o idee care valorează milioane de euro. Nu glumesc -- am găsit oala de aur, filonul, am dat lovitura secolului: am identificat o nevoie pe care consumatorii nu ştiu că o au, iar producătorii nu o satisfac. Pe ideea mea care valorează multe milioane, vreau unul singur în schimb. Iar ţie, cititorule, îţi ofer 10% dacă mă înveţi cum să-mi vând ideea. Să mor eu!

Te văd cum ţi se ridică sprâncenele a neîncredere în faţa monitorului: la urma urmei, ce mă opreşte să aflu secretul tău şi apoi să nu-ţi dau niciun ban? Ei bine, dacă ştii într-adevăr cum pot eu să-mi vând ideea mai departe, atunci foloseşte aceeaşi metodă ca să-mi vinzi tu ideea ta. Te aştept cu mare drag. Zău aşa, hai să facem bani!
duminică, 26 iunie 2011

A început

De ani de zile suntem avertizați în privința încălzirii globale și despre efectele ei devastatoare asupra climei. Ei bine, deși noi am început să eliberăm gaze care produc efectul de seră încă de la începutul revoluției industriale, anul trecut a fost probabil printre primii în care începem să vedem cu adevărat efectele concrete ale acestei acumulări. Și, așa după cum am fost preveniți, este într-adevăr înspăimântător.
joi, 23 iunie 2011

Un nou aliaj transformă căldura în electricitate

Dacă are eficiență suficient de ridicată atunci asta s-ar putea dovedi a fi o foarte mare șmecherie. Un aliaj nou devine puternic magnetic atunci când este încălzit. Și este la mintea cocoșului că o chestie care își schimbă calitățile magnetice poate fi folosită pentru a genera curent. Foarte tare.

Via Neatorama
sâmbătă, 11 iunie 2011

Ce este în neregulă cu Facebook, Twitter şi prietenii

Exact, dar exact asta e senzaţia mea legată de reţelele de socializare.



Via Neatorama
miercuri, 8 iunie 2011

DOMO

Avem nişte vecini rău-platnici şi RADET ne-a oprit apa caldă. Aşa că alaltăieri am cumpărat un încălzitor instant de apă de la DOMO. Însă ieri au dat drumul la apă, iar eu nu apucasem să-l instalez, aşa că am zis să-l returnez şi să iau ceva mai util (bănuiam că nu pot cere banii înapoi, aşa că mi-am propus de la bun început să-l schimb cu alt produs mai scump şi să plătesc diferenţa; nu bănuiam însă saga prin care urma să trec).

Mă uit pe site: "Consumatorul poate solicita returnarea produselor in urmatoarele situatii: - click pentru detalii." Un click mai târziu mă declar fericit: "Consumatorul are dreptul sa notifice in scris comerciantului ca renunta la cumparare, fara penalitati si fara invocarea unui motiv,in termen de 10 zile lucratoare de la primirea produsului". Asta până ajung la sfârşitul documentului: "Aceste dispozitii se aplica conf. O.G. 130/2000, in cazul achizitionarii de produse din acest site folosind tehnicile de comunicare la distanta" -- eu luasem aparatul din magazin.

Ei, dar e lanţ mare de magazine, sigur există o politică absolut similară şi la cumpărarea din magazin. Ei bine, nu. Dacă l-ai cumpărat din magazin îl mai poţi schimba numai dacă e defect -- altfel spală-te cu el pe cap (în cazul meu, literalmente). Dă-i şi parlamentează cu doamna (remarcabil de calmă) de la magazin -- nimic, aşa-i politica, iar dacă o încalcă atunci plăteşte ea oalele sparte.

Până la urmă, după o convorbire lungă la telefon cu două persoane din magazin, mi se sugerează să fac o reclamaţie. Vezi tu, reclamaţia nu merge la magazin, ci la centru. Iar la centru se pot face excepţii, dacă vii cu unghiile tăiate şi cu părinţii tunşi. Ceea ce am şi făcut: am redactat o frumoasă "reclamaţie" în care lăudam pe toată lumea şi ceream înţelegere pentru situaţia mea. Şi am primit un răspuns pozitiv: mi s-a aprobat în mod excepţional să schimb produsul cu unul mai scump, "pentru că la noi fiecare client este important" (jur, au avut tupeul să-mi scrie asta explicit).

Doar cu o mică condiţie, cât să nu mi-o iau prea tare în cap: trebuia să iau un produs desigilat, dintre cele aflate în vitrina magazinului -- aşa, prăfuit, unsuros sau julit cum îl găseam. Adică mama dracului, dacă tot mă pun să mă milogesc pentru favorul de a le mai da bani, atunci măcar să mă şi scuipe în cap, ca să ştim unde ne situăm.

Evident, am acceptat -- era clar că din punctul de vedere al funcţionarelor de la DOMO mi se făcuse un favor autentic; dacă insistam e foarte probabil că mi-ar fi spus să-mi păstrez drăcia că ele nu mi-o mai primesc înapoi. Aşa că astăzi m-am dus frumos la DOMO, am returnat produsul, i-am luat nevesti-mii un aparat foto compact (să-i facă copchilului poze în parc şi prin excursiile în care mă lasă acasă să muncesc), şi cu asta basta.

În concluzie, am fost atât de copleşit de favorurile celor de la DOMO încât nu mai calc pe-acolo câte zile oi avea.
joi, 2 iunie 2011

Cel mai rezistent telefon în cel mai puternic blender

Indivizii de la Blendtec bagă tot felul de gadgeturi într-un blender ("cel mai puternic din lume") ca să vadă ce se alege de ele. Rezultatele sunt previzibile, e.g. iPhone 4, iPad. Însă când au încercat să distrugă un Sonim XP3300 Force ("cel mai rezistent din lume"), rezultatele n-au fost chiar aşa spectaculoase — se pare că a rezistat destul de bine:



Via Neatorama
miercuri, 1 iunie 2011

Ţăranii Jedi

Presupun că era inevitabil mai devreme sau mai târziu, însă recunosc că mie nu mi-ar fi venit ideea.





Via Neatorama
marți, 31 mai 2011

Sistem de verificare a temperaturii berii

Ca răspuns la diversele sisteme de estimare a temperaturii integrate în ambalaje (cât de rece este berea, cât de caldă este pizza), o berărie a creat un sistem nou, ieftin şi infailibil de estimare a temperaturii berii: dacă atingi sticla şi e rece, atunci e rece.



Via the Presurfer
vineri, 20 mai 2011

Clădirea cea înaltă

Apăsaţi pe fotografie, apoi scroll în jos până la baza acestei clădiri uimitoare. În special pentru copii.


Link, via the Presurfer.
joi, 19 mai 2011

Atenţie la carduri

Ieri am fost la MIC.RO (site scris exclusiv cu majuscule, foarte profesional). N-aveam cash, aşa că am plătit cu cardul (de fapt de-asta m-am dus la ei, în general îi evit). Keypad-ul (tastatura aia mică pe care introduci PIN-ul) era chiar pe tejghea, aşa că după ce am dat cardul mă tot uitam la el, aşteptând să-mi ceară PIN-ul. Vânzătoarea îmi zâmbeşte complice: "nu mai e nevoie de PIN." Ah, foarte bine -- aştept atunci să-mi dea chitanţa să o semnez. Aiurea -- îmi dă chitanţa mea, nu copia ei. "Păi nici nu semnez?" -- "Nu, nici de semnătură nu mai e nevoie la cardurile astea noi!"

Treaba stă aşa: dacă nu ai PIN (şi ai nevoie de el) atunci nu poţi face cumpărături (şi nu poţi extrage bani de la bancomat) cu un card furat. Dacă nu ai PIN (şi nu ai nevoie de el) atunci semnezi; dacă foloseşti un card furat atunci proprietarul poate contesta plata pe motiv că nu e semnătura lui (factoid amuzant: puteţi folosi orice semnătură, inclusiv un X, un smiley, o maimuţă sau ce vă trece prin cap; nu contează ce semn faceţi acolo, importantă e presupunerea că vi-l veţi aminti). Dacă faci o comandă pe Internet cu un card furat (sub presupunerea că proprietarul este suficient de netot încât să nu folosească sistemul 3D Secure) atunci se presupune măcar că hoţul ar putea fi prins când ridică produsele. În cazul achiziţiei mele de ieri nu am introdus niciun PIN, nu am semnat niciun bon şi, evident, nu am dat nicio adresă de livrare ca să mă prindă ulterior cu produsele furate.

"Păi doamnă, înseamnă că poate să-mi fure oricine cardul şi să cumpere cu el!"

"Aveţi dreptate. Semnaţi aici."

Aşadar mare grijă la carduri.
marți, 17 mai 2011

Demenţa comunistă

După cum ştim cu toţii, conducerea nord-coreeană este mai dementă decât a fost Ceauşescu vreodată. Prin urmare, este de la sine înţeles că în Coreea de Nord nu poţi să te duci să faci fotografii la ce te taie pe tine capul şi să mai ieşi apoi din ţară. Nu. Dacă vrei să faci poze -- în special ca străin -- trebuie mai întâi să ceri aprobare să intri în ţară ca să faci fotografii. În cazul fotografului de aici a durat un an. Apoi trebuie să fii de acord să intri cu un singur aparat de fotografiat (nu l-au lăsat nici să intre în ţară cu telefonul mobil). Pe urmă trebuie să fii de acord că vei fi însoţit în permanenţă şi să aştepţi liniştit să fie regizate fotografiile pe care le-ai solicitat (în măsura în se aprobă). După aceşti câţiva paşi simpli poţi să apeşi pe declanşator.

Exact asta a făcut dl. Charlie Crane. Rezultatul este un set de fotografii absolut ireale: fotografiile sunt făcute în Phenian, capitala Coreei de Nord, în spaţii publice -- dar în cele mai multe dintre ele apare o singură persoană într-un spaţiu public vast, iar unele sunt complet absurde (precum cea de dedesubt). Absolut incredibil. Click pe fotografie pentru galerie.


Link, via the Presurfer.

Tricou de la Amazon

La următoarea comandă la Amazon vreau să-mi cumpăr tricoul ăsta, am buşit în râs singur în cameră când l-am văzut:

luni, 16 mai 2011

Flightradar24


Flightradar24 este unul dintre multele site-uri care arată traficul aerian în timp real. Foarte simpatic. Detalii despre tehnologie aici.

Via the Presurfer.
duminică, 15 mai 2011

Până şi cerşetorii lor sunt mai buni decât ai noştri

Aş vrea să văd şi eu un ţigan făcând asta în Bucureşti -- l-aş plăti cu dragă inimă.



Via Neatorama
miercuri, 11 mai 2011

WeatherSpark

WeatherSpark prezintă prognoza meteo într-un mod nou care oferă mult mai mult context decât de obicei. Şpilul este faptul că au un istoric gigantic al datelor meteo (până prin anii 1940), aşa că au putut determina evoluţia medie a temperaturii, precipitaţiilor ş.a.m.d. Ocazie cu care observăm de pildă că vremea din această perioadă nu este foarte atipic de rece, prin comparaţie cu datele istorice.


Link, via the Presurfer
marți, 10 mai 2011

La plimbare cu umbrela

Fără comentarii.

marți, 12 aprilie 2011

Oul cel mare

O ţărancă din Japonia a descoperit că o găină a făcut un ou mare. Pe care l-a spart în faţa camerei pentru amuzamentul tuturor (nu e nimic scârbos). Pe lângă surpriza propriu-zisă, mi s-a părut extrem de amuzant în cel fel vorbeşte şi se exteriorizează japonezele respective (mai e una care se minunează tot din off).



Via the Presurfer
vineri, 8 aprilie 2011

Cabinet de arhitectură într-o fostă fabrică de ciment

Un arhitect spaniol a cumpărat o fabrică de ciment şi, după doi ani de muncă, a transformat-o într-un sediu absolut fermecător pentru firma lui de arhitectură (plus reşedinţa lui particulară -- trebuie să vedeţi cum arată dormitorul şi o camera de baie). Multe poze la link.


Link, via Neatorama

Grenada extinctoare

O idee foarte simplă: în loc să te duci cu extinctorul lângă foc (cu scopul de a elibera substanţa activă la baza flăcării), creezi un pacheţel care conţine substanţa activă şi îl arunci în foc.



Via Neatorama
joi, 7 aprilie 2011

Finlandezi şi ruşi: "Sweet Home Alabama"

E foarte vechi (pe YouTube încă din 2007, probabil filmat şi mai demult, judecând după calitate), însă mi s-a părut extrem de nostim: o trupă finlandeză interpretează împreună cu corul Armatei Roşii melodia Sweet Home Alabama. Numele trupei finlandeze este extrem de adecvat pentru acest proiect: The Leningrad Cowboys.



Via Neatorama
luni, 4 aprilie 2011

Unde dorm copiii

Fotografii cu copii din toată lumea şi dormitoarele lor. Unii au mijloace, alţii n-au deloc. În fotografia de mai jos este un puşti din SUA care a împuşcat primul cerb la şapte ani (clic pe fotografie pentru articol).

Credit: James Mollison

Link, via the Presurfer
duminică, 3 aprilie 2011

R&D vs. M&A

R&D înseamnă Research and Development (cercetare şi dezvoltare); M&A înseamnă Mergers and Acquisitions (fuziuni şi achiziţii). Am citit ieri un articol pe Register despre (non-)rezultatele R&D la firmele mari care investesc procente considerabile din vânzări pe cercetare. Se dovedeşte că acestea sunt exact cele la care te aştepţi cel mai puţin, judecând după cantitatea insignifiantă de inovaţie care le iese pe uşă: Nokia, Microsoft şi RIM.

Ca să pună lucrurile în perspectivă, WSJ scrie că Apple, care a revoluţionat mai multe domenii din IT&C în ultimii 10 ani (primul iPod a fost lansat în 2001), a investit în R&D în toată această perioadă la fel de mult cât a cheltuit Microsoft doar în 2010. Articolul de pe Reg recomandă redirecţionarea bugetelor de R&D către M&A (în ideea că dacă nu reuşeşti să încurajezi inovaţia la tine în ogradă, poate reuşeşti s-o cumperi de-a gata de la alţii).

Mă întrebam însă cum se explică discrepanţa uriaşă dintre bugetele (şi rezultatele) R&D de la Apple şi de la Microsoft. Şi cred că ştiu cum.
sâmbătă, 2 aprilie 2011

Reciclare à la roumaine

Domnii de la salubritate nu au probabil capacitatea să ridice suficient de frecvent materialele reciclabile de la punctele ambulante de colectare. Aşa că pubelele respective se umplu, iar lumea începe să depoziteze materialele reciclabile lângă pubele (ceea ce mi se pare perfect firesc -- este de altfel singura metodă de a indica domnilor de la salubritate că ar trebui să vină mai frecvent).

Şi-atunci ce credeţi că se întâmplă? Se întâmplă că domnii de la salubritate trimit maşinile normale de gunoi să ridice materialele reciclabile de lângă pubelele de reciclare şi să le trimită la groapa de gunoi (presupun că logica este de forma "dacă nu-i în pubelă atunci e gunoi"). Foarte tare.

Gmail motion

Google anunţă un serviciu revoluţionar: în curând vei putea folosi interfaţa Gmail prin gesturi (capturate cu camera video a computerului), în loc de tastatură şi mouse. Serviciul e încă la începuturi, abia a fost anunţat ieri:



Via Neatorama
vineri, 1 aprilie 2011

Fraudă simplă şi la obiect

Uite una simpatică, cu TVA: imporţi produsul X din EU şi-l vinzi pe piaţa locală. Preţuri mici, neamule! (E important să vinzi mult, nu să ai profit.) După o perioadă (scurtă) închizi firma şi fugi tare.

Dar care-i şmecheria, unde-i câştigul tău, fie el şi ilicit? Păi este în TVA-ul pe care nu-l plăteşti nici la exportator (ai importat din EU, deci nu plăteşti TVA) şi nici la stat (de-aia închizi firma repede şi fugi tare), dar îl percepi de la clienţii tăi. Şi nu-i tocmai de colea să faci un 24% în condiţiile în care vinzi la preţ de importator.

Asta au făcut cinci băieţi din Marea Britanie, dintre care pe unul îl cheamă nici mai mult şi nici mai puţin decât Abdul Jabbar Butt (presupun că prietenii îi spun Jabba the Butt). Aş spune că-s băieţi deştepţi, dat fiind că în câteva săptămâni au produs aproape 150 de milioane de lire sterline -- însă n-am să spun asta, fiindcă i-au prins.

Mă întreb la noi câţi or fi făcând schema asta simplă şi nu aude nimeni nimic...

Quadrocopter robotic elveţian joacă tenis

Adică are patru elice. Şi zboară. Şi e autonom. Şi e făcut în Elveţia şi joacă tenis. Uite-l-îi:



Via the Presurfer
joi, 31 martie 2011

Unele laptopuri Samsung vin cu programe spion din fabrică

Un expert în securitate a descoperit pe două laptopuri Samsung noi nouţe aplicaţii care spionează activitatea utilizatorilor (keyloggers). Acestea interceptează toate tastele apăsate încă de la ecranul iniţial de autentificare şi trimit periodic jurnalul complet al tastelor apăsate la o adresă e-mail predeterminată.

Samsung a confirmat că aplicaţia spion este într-adevăr instalată de producător, justificând iniţial acţiunea pe motiv că monitorizând activitatea utilizatorilor ar putea îmbunătăţi performanţele calculatorului. Ulterior au început o investigaţie internă.

Via Neatorama
miercuri, 30 martie 2011

Politician german extrage datele de urmărire din telefon

Dl. Malte Spitz este un politician german. Dl. Spitz s-a decis că ar fi nostim să ne arate cam ce fel de date se stochează permanent de către operatorul de telefonie (pentru o perioadă de minim 6 luni, conform legislaţiei EU). Aşa că a dat în judecată Deutsche Telekom (nu s-a putut altfel) şi a obţinut datele care-i indică locaţia în perioada Septembrie 2009 - Februarie 2010. După care a rugat nişte băieţi deştepţi să le proceseze şi să le coroboreze cu informaţii despre activităţi online publice (postări pe blog sau pe Twitter, de exemplu).

Rezultatul este o călătorie uimitoare împreună cu dl. Spitz pe perioada celor şase luni. (În pagina respectivă, apăsaţi pe triunghiul de sub hartă pentru a porni animaţia.)


Link, via The Register

Aţi văzut această pisică?


Via Neatorama
luni, 28 martie 2011

Fraza în Engrish

Da, într-adevăr, este o singură frază. Spre lauda lor, nu este nicio greşeală de scriere în tot textul. Care însă nu are nicio noimă:

The elasticity which is cordial and rich and hair shows put on make-up, and adopt and refine luxury wool of import, and rub to become, and are smooth and look good tightly with muscle and skin, and it's possible to show nature and the change with subtle quality of the powder, and the cool party is helpful, lighter and beautiful so that it may be housed in your make-up.

Via Engrish Funny

Iluzie optică cu text

Plimbaţi-vă privirea în dreapta şi în stânga imaginii:


Link, via Neatorama

Omul cu 2.747 scobitori în barbă

A încercat să folosească 3.000 de scobitori, dar nu i-a ajuns barba.



Via the Presurfer
sâmbătă, 26 martie 2011

Robotul care zboară ca o pasăre



Via Neatorama
joi, 24 martie 2011

Camera ascunsă: dezbrăcaţi-vă!

miercuri, 23 martie 2011

Hideaki Akaiwa

Hideaki Akaiwa este un japonez care s-a apucat singur să-şi salveze familia din tsunami. Din păcate textul este scris în engleză (click pe poză); din fericire, este scris extrem de nostim, chiar merită citit.


Link, via Neatorama.
marți, 22 martie 2011

Uniunea Europeană şi prietenii

O diagramă interactivă (şi foarte educativă) de la Wikipedia (apăsaţi pe imagine pentru a ajunge la diagrama interactivă):


Link
duminică, 20 martie 2011

Jorinapeka

Un joculeţ simpatic. Prima dată când îl jucaţi apăsaţi pur şi simplu oriunde pe planşă, veţi înţelege imediat logica jocului.


Link, via Neatorama
vineri, 18 martie 2011

The Story of Bacon

Un clip de prezentare a producţiei de şuncă (bacon) din 1965, când automatizarea şi injectarea produselor alimentare erau suficient de noi încât să fie motiv de mândrie:



Via the Presurfer
joi, 17 martie 2011

Religioşii musulmani aleg şcoli catolice

Într-un post de pe Boing Boing se vorbeşte despre un protest al elevilor unei şcoli catolice canadiene (şcoala organizase un eveniment anti-avort, iar unii dintre elevi au decis să poarte nişte banderole pe care scria "choice"; elevii respectivi au fost trimişi acasă).

Dar nu asta mi s-a părut interesant. Ci simpatica explicaţie din nota de subsol despre sistemul de şcolarizare din Canada şi, în sepcial, despre elevii musulmani.
miercuri, 16 martie 2011

Cartea "La ce se gândesc bărbaţii în afară de sex"



Via Neatorama
marți, 15 martie 2011

Pinguini în avion

Erau transportaţi de grădina zoologică şi i-au lăsat să se plimbe prin avion.



Via Neatorama

Electronics: Designed for the Dump

O prezentare foarte interesantă despre felul în care se produc şi se "reciclează" produsele electronice -- plus o soluţie foarte rezonabilă.

luni, 14 martie 2011

Scena cu biblioteca suedeză din Top Secret

Pentru cei care au uitat-o, în Top Secret! era o scenă filmată invers:



Iată scena originală, aşa cum a fost de fapt filmată:



Link, via Neatorama

Japonia: înainte şi după cutremur

Mai multe imagini la link.


Link; sursa: Google; via the Presurfer

Educaţie pe YouTube

Un film extrem de interesant de la TED:



Mulţumesc, Adrian!

Nicholas Cage într-o reclamă absurdă

Mai exact, japoneză:



Via Neatorama
duminică, 13 martie 2011

Căţel pe bicicletă



Via the Presurfer

Cutremurul din Japonia ne scurtează zilele

Ce este un cutremur? O mişcare tectonică, adică o mişcare a uriaşelor plăci tectonice de la suprafaţa planetei. Ei bine, se dovedeşte că o mişcare suficient de brutală a plăcilor tectonice -- aşa cum este cea de la cutremurul recent din Japonia -- este suficientă pentru a modifica viteza de rotaţie a Pământului în jurul propriei axe. Iar asta înseamnă că ziua se lungeşte sau se scurtează după fiecare cutremur! În cazul de faţă, ziua s-a scurtat cu 1,6 microsecunde (o microsecundă este a milioana parte dintr-o secundă). Cutremurul din Sumatra din 2004 a scurtat ziua cu 6,8 microsecunde.

Link, via the Presurfer
sâmbătă, 12 martie 2011

Tragedy of the Commons: manevra chinezească

Am vorbit într-un post mai vechi despre tragedia bunurilor comune, adică despre cum interesul personal sacrifică interesul comun, ducând până la urmă la pierderi personale. Ei bine, chinezii au luat conceptul ăsta şi l-au întors cu mare fineţe împotriva Vestului.

Imaginaţi-vă că sunteţi un mare producător de autoturisme -- să zicem de pildă că sunteţi BMW. Odată ce China a început să-şi deschidă graniţele, ar fi firesc să vă gândiţi ce grozav ar fi să vindeţi maşini germane chinezilor -- o piaţă uriaşă, chiar dacă în prezent nu sunt extrem de bogaţi. China însă are nişte legi nu tocmai prietenoase cu invesitorii străini -- nu vii în China cum vii în România, să-ţi deschizi o prăvălie şi să începi să imporţi maşini din Germania. Nu: în China, dacă vrei să vinzi maşini, trebuie mai întâi să le produci în China. Nici asta n-ar fi foarte rău, doar că nici firmă străină n-ai voie să faci -- trebuie să ai un partener chinez, şi încă unul cu un procent semnificativ.

Nu sună prea grozav, însă dacă nu faci tu asta, atunci o s-o facă General Motors, sau Toyota, sau Renault, sau oricare dintre jucătorii cu care te compari. Cu alte cuvinte, chinezul te poziţionează fix în mijlocul unei tragedii a bunurilor comune: dacă nu exploatezi tu piaţa chinezească atunci o va face altcineva -- iar tu îţi măsori rezultatele după dividendele de anul ăsta, deci trebuie să-ţi faci şi tu fabrică în China, fiindcă altfel se cheamă că pierzi în faţa competiţiei.
joi, 10 martie 2011

Roşia Montană Gold Corporation: PR Everywhere

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este Gabriel Resources (80%) şi asociaţii (în principal statul român, cu 19%). Dacă citeşti articolul de la Wikipedia în limba engleză despre Gabriel Resources, ai ocazia să urmăreşti firul epic despre Frank Timiş şi Roşia Montană, inclusiv privitor la controversele stârnite de proiectul minier al celor de la Gabriel, ceva informaţii şi legături către Alburnus Maior, Raportul Academiei din 2003, raportul EIA şi aşa mai departe. Adică obţii, pe cât posibil, o imagine neutră asupra subiectului, urmând să-ţi formezi singur o opinie. Acesta este, de altfel, unul dintre scopurile scopurile esenţiale ale Wikipediei.

Să vedem acum cum stăm la Wikipedia în limba română, locul unde contează de fapt cel mai mult cum se prezintă situaţia în faţa societăţii.
miercuri, 9 martie 2011

Empatie

Domnilor,

Vă rog folosiţi aceaste toalete ca şi cum ar trebui curăţate de către soţia dumneavoastră. Şi nu de către o negresă necunoscută care are un cuţit.

Vă mulţumesc!

Via Job Descriptions (sunt multe simpatice, dar asta mi-a plăcut cel mai mult).

Stafide pe repede înainte

Un ciorchine de struguri se transformă într-un ciorchine de stafide (time lapse video).



Via the Presurfer

Ipocriţii cer egalitate!

Via FAIL Blog

Picer pentru toaletele publice

O idee pe cât de bună, pe atât de simplă: de ce să pui mâna pe un mâner în toaletele publice, când poţi să pui piciorul pe un picer?


Via Neatorama
marți, 8 martie 2011

Too cool!

Uitaţi-vă la individul ăsta (rulaţi filmul). Pe urmă apăsaţi dedesubt pentru mai multe informaţii.



Semnul primejdios

Din The Sketch Show.



Via the Presurfer

Improv Everywhere: Regele la muzeu

Improv Everywhere este un grup din New York care se ocupă cu glumiţe în locuri publice. Ultimul lor proiect: l-au invitat pe regele Philip IV al Spaniei (n. 1605, d. 1665) să semneze autografe în faţa propriului său portret de la Muzeul de Artă din New York. Portretul a fost pictat de Diego Velázquez (n. 1599, d. 1660).



Via Neatorama
luni, 7 martie 2011

Dynosphere



Evident, conform teoriei cum că uneltele nu mor, există în continuare astfel de jucării, deşi arată un pic diferit:
duminică, 6 martie 2011

Cameră de înaltă definiţie surprinde o partidă de sex

Apăsaţi pe fotografie pentru povestea întreagă:

sâmbătă, 5 martie 2011

Bine, dar poate doreşte doamna...?


Via Engrish Funny

The Good, the Bad, and the Ugly

Afişul filmului

Acest post nu este despre film, ci despre filozofia de problem solving.

Il buono, il brutto, il cattivo este o struţo-cămilă bizară: un spaghetti western (coproducţie italiano-spaniolă) din 1966 ai cărui actori principali sunt americani (Clint Eastwood, Lee Van Cleef şi Eli Wallach). Filmul este considerat şi astăzi o capodoperă (este între primele zece filme ale tuturor timpurilor la IMDb).

Fără niciun fel de legătură cu trama propriu-zisă a filmului, titlul acestuia a căpătat o viaţă aparte, mai întâi între oameni mai degrabă tehnici şi apoi în lumea largă. Şi pe bună dreptate.

Dacă veţi analiza suficient orice problemă/dilemă/provocare de orice natură veţi constata că soluţiile posibile se încadrează într-adevăr în mod adecvat într-una şi numai una dintre cele trei categorii identificate în titlul acestui film.

Vă propun un experiment. Gândiţi-vă la o problemă cu care v-aţi confruntat recent -- orice problemă, personală sau profesională. Indiferent dacă problema la care vă gândiţi este una de ordin tehnic, legal, comercial, politic, social, financiar sau de orice alt fel, soluţia pe care aţi identificat-o se va încadra într-una dintre categoriile următoare:
vineri, 4 martie 2011

Scăndăluţ american

Îmi place foarte mult de judecătorii din State. Aproape oricât de imbecili sunt cei care guvernează ţara şi oricât de isterică este media în privinţa deciziilor judecătorilor, de cele mai multe ori constaţi că judecătorii au avut un raţionament perfect rezonabil.

Luaţi exemplul de faţă. Un egiptean, cetăţean SUA, a găsit sub maşină un dispozitiv al FBI care-l urmărea live prin GPS. Cei de la FBI nu aveau mandat pentru asta; egipteanul i-a dat în judecată şi vreo două sau trei curţi americane au dat dreptate FBI-ului. Evident, scandal: cum se poate, libertatea, opresiunea, 1984 ş.c.l. ş.c.l. Totuşi a găsit până la urmă o curte de apel care i-a dat dreptate fără ca primii judecători să se afle în eroare. Cum e posibil să reconciliezi două afirmaţii evident opuse într-un sistem coerent, sau să justifici legal posibilitatea urmăririi unui om în felul ăsta fără să ai mandat? Ei bine, este cât se poate de logic:

Decolare cu 44.000.000 cai putere

Filmare cu o cameră plasată pe rezervorul cu combustibil solid al ultimei navete Discovery care va mai fi fost lansată vreodată (STS-133). Combustibilul solid se consumă în doar două minute (după care filmul se termină, fiindcă rezervorul se desprinde de navetă), dar e timp suficient ca să ajungă... destul de departe (vezi cum arată orizontul după desprindere).



Via Gizmodo

Is it me you're looking for?


Via Neatorama

Welcome to Zombo.com!

Este foarte, foarte vechi -- şi foarte, foarte bun; neapărat cu sunet: Zombo.com. La un moment dat pare că se repetă, însă chiar este un track continuu foarte lung.

Say what?

E foarte bine şi ce rânjet are puştioaica...


Via FAIL Blog

Mirrorless cameras

Olympus PEN E-PL2

Review la dpreview.com

Samsung NX100

Preview la dpreview.com
Dacă vă uitaţi după o cameră foto, luaţi în considerare opţiunea EVIL (electronic viewfinder interchangeable lenses) -- acestea sunt camere situate, atât ca preţ cât şi ca performanţă, între camerele simple point-and-shoot şi camerele mai serioase DSLR.

Marele dezavantaj al DSLR-urilor faţă de point and shoot (în afară de preţ) este mărimea lor: este pur şi simplu nepractic să te plimbi cu un DSLR după tine prin oraş, sau la o plimbare, afară de cazul că ştii de la bun început că vrei să faci poze. Ceea ce uneori ştii, alteori nu ştii. Şi chiar în zilele productive (când iei camera şi îţi şi ies pozele), tot trebuie să te cari cu hardughia după tine. Dacă scopul în sine este să faci poze, şi asta e ok -- însă dacă ieşi cu familia în parc, parcă nu e prea fun să te lupţi cu monstrul (plus vreo două obiective) în timp ce ajuţi copilul să se dea jos de pe bicicletă.

Pe de altă parte, un point and shoot este extrem de comod de uitat într-o geantă, dar şi când vezi ce poze au ieşit te iei cu mâinile de păr. Asta este gaura pe care o acoperă camerele EVIL: sunt extrem de compacte (comparabile ca mărime cu P&S), dar calitatea este absolut rezonabilă pentru casual shooting. Plus că au obiective interschimbabile, deci nu rămâi blocat cu opţiunea originală a producătorului.

Olympus-ul de sus este una dintre ultimele camere de soiul ăsta; este o cameră bună, dar nu fabuloasă. Samsung-ul de jos în schimb prezintă o funcţionalitate pe care mi-o doresc de multă vreme: suportă un modul GPS care marchează automat locaţia fotografiilor. Nu ştiu cât de grozav e ca aparat foto, însă mi se pare combinaţia ideală din punct de vedere al strategiei produsului: compact, cu obiectiv interschimbabil, cu calitate rezonabilă a fotografiilor şi cu geo-tagging -- este combinaţia perfectă pentru casual shooting.

Pisici cu degete opozabile

O reclamă la lapte.



Via the Presurfer

Un rus cu un acordeon

joi, 3 martie 2011

Soarta ideilor

În anii '50, un nenea a avut ideea asta. Care, la prima vedere, nu e deloc rea: foloseşti o roată pe care o ai oricum în portbagaj ca să rezolvi o problemă pe care o ai oricum în fiecare zi.



Evident, soluţia implică o grămadă de mecanică (este necesară o pompă hidraulică alimentată de motor care să coboare a cincea roată şi un sistem separat de transmisie pentru activarea ei). Dar se pare că nu asta a fost problema majoră care a împiedicat implementarea în masă a acestei invenţii. Ci faptul că ocupa portbagajul.

Via the Presurfer

Omul cu barbă aduce tablele

Nu m-am putut abţine, poza era prea bună. Live coverage despre lansarea iPad 2 la The Register.

Delicios de absurd


Via FAIL Blog
miercuri, 2 martie 2011

Silly Job Interview - Monty Python

Clasic şi fără moarte.

Filamentul becurilor incandescente

Bill "The Engineer Guy" Hammock explică ce este şi cum se face filamentul becurilor incandescente.



Via Neatorama

The irony!


Via FAIL Blog

Geeks la vârsta a doua

Cei care se jucau pe Commodore şi prietenii au ajuns acum adulţi, aşa că văd din ce în ce mai des goblenuri cu jocuri sau alte chestii legate de calculatoarele din acele vremuri.

Cameră video pe biciclist



Via Neatorama
marți, 1 martie 2011

Naked password: motivare pentru parole de calitate

Naked Password este un plugin pentru jQuery care arată o femeie din ce în ce mai dezbrăcată, pe măsură ce parola introdusă este mai complexă.


Via Laughing Squid

George Carlin: cele zece porunci

Număr de magie clasică



Via Neatorama

Distracţie ieftină

Îţi dai seama că orice s-ar întâmpla, n-ai să mai râzi niciodată cu atâta poftă cum râde ăsta mic?



Via Neatorama

Internetul se autocenzurează... NOT!



Via Neatorama
luni, 28 februarie 2011

Sticla antiglonţ este foarte bună...

...împotriva gloanţelor. Iar chinezul este placid. Din cale-afară.



Via Gizmodo

Porcul terorist

The Onion este un site satiric; filmuleţul este făcut în glumă.



Via Gizmodo

Linguriţa de galiu

Galiul este un metal care se topeşte la 30 de grade Celsius. Ergo...



Via Gizmodo
duminică, 27 februarie 2011

Hooked

Un filmuleţ pentru ăia mici.



Via the Presurfer

Schimbare de sex

Înainte şi după un an de tratament hormonal.


Link via 2leep

Frecvenţa cuvintelor în Biblie

Nişte americani s-au apucat să numere cuvintele din Biblie şi să facă afişe cu ele. Am fost curios ce-ar ieşi cu Biblia noastră, aşa că am repetat acelaşi experiment; găsiţi rezultatele dedesubt (am inclus primele 66 de substantive, aşa cum au făcut şi americanii). Am descărcat textul de aici.


Cum să te faultezi singur

Aşteptăm cu interes să vedem şi la noi schema asta...



Via First Things

Vaci folosite

Cele noi s-au terminat...


Via FAIL Blog

Reclame pe picioare

Un magazin de haine de damă din Noua Zeelandă, Superette, foloseşte stinghii indendate de bănci ca să-şi facă reclamă pe picioarele femeilor care se aşează pe bănci.


Link via Presurfer

Tom Mabe -- Telemarketer Crime Scene

E foarte veche dar foarte bună; individul aştepta cu un casetofon pregătit să înregistreze convorbiri cu telemarketeri; ăsta e rezultatul uneia dintre convorbiri. Discuţia este transcrisă 1:1 pe video, ca să se poată urmări dialogul.

sâmbătă, 26 februarie 2011

Ram Pump

Nu ştiu cum se traduce în română, însă este un concept foarte simpatic. Este o pompă de apă cu un număr foarte mic de piese în mişcare şi, mai interesant, care nu consumă energie! Are însă nevoie de un flux continuu de apă şi este relativ zgomotoasă; e utilă de exemplu pentru ferme, când se captează apă de la o sursă de apă curgătoare -- râu, pârâu -- în condiţiile în care ferma de află mai sus de nivelul apei.

Fotografii la microscop

Mă fascinează prostiile astea. Găsiţi mai multe poze la link.


Link, via Presurfer

Zach Anner

Zach Anner este un american care are o boală incurabilă şi un umor grozav. Anul trecut Oprah Winfrey a organizat un concurs pentru crearea unui show de televiziune. Iată ideea lui Zach:



Anul acesta concursul s-a terminat. Au câştigat Zach şi încă o persoană (Oprah a decis până la urmă să finanţeze două emisiuni).

Iluzie optică

Vorbeşte nenea un pic la început, însă face toţi banii -- inclusiv explicaţia.

Tragedy of the Commons

Tragedy of the Commons înseamnă tragedia bunurilor comune. Dacă nu ştiţi despre ce este vorba şi totuşi vi se pare un concept oarecum cunoscut, asta se întâmplă probabil pentru că aţi trăit în "comunism" (cu ghilimele fiindcă nimeni n-a trăit niciodată în vreo ţară comunistă; dar asta e o discuţie pentru altă dată). Voi încerca să explic poziţia mea faţă de comunism, ca doctrină, în lumina acestui concept.

Caro Emerald


Caro Emerald este o olandeză de 30 de ani care cântă jazz clasic. Încercaţi albumul Deleted Scenes from the Cutting Room Floor pe last.fm -- e o bijuterie cu remake-uri delicioase după piese din anii '60 (albumul a apărut anul trecut).
vineri, 25 februarie 2011

Glume de nerzi

Există doar 10 feluri de oameni pe lumea asta: cei care înţeleg numerele binare şi cei care nu le înţeleg.

Întrebare: ce face un pui pe o bandă Moebius?
Răspuns: încearcă să treacă pe partea cealaltă.

Ori eşti parte din soluţie, ori eşti parte din precipitat.

Tools Never Die


Nu ştiu dacă se poate face o generalizare atât de amplă precum cea pe care o face individul ăsta, însă este oricum remarcabil cât de multe contraexemple nu au reuşit: au luat şase pagini din catalogul Montgomery Ward & Co. din 1895 şi absolut toate uneltele de acolo sunt încă exploatate. Plus, evident, multe alte exemple.

Link

Când mai găsiţi bug-uri...

...nu uitaţi că se întâmplă şi la case mai mari. Azi a murit bursa de la Londra, din cauză de probleme tehnice. A treia oară pe anul ăsta.

Google încalecă şi MS Office

După ce au scos un plugin pentru Internet Explorer care-l transformă în Chrome şi un serviciu care face Google Mail să fie folosit ca backup pentru Microsoft Exchange, acum au scos un plugin care stochează datele din Microsoft Office în suita de aplicaţii de la Google. Cute times ahead.



Link via The Register

Cum funcţionează ecluzele?

Cam cum te-ai aştepta, însă e simpatic să încerci o dată de mânuţă.

Via Presurfer

Vectrix

Adrenalină la minut.


Link

Îngheţată din lapte de femeie

Din cadrul unei campanii britanice care are intenţia de a arăta ce gustos e laptele uman, în aşa fel încât să încurajeze femeile să alăpteze. No, thanks.

Via Neatorama

Cursă pe canale

Arată ca un papagal până când se dă startul...



Via That Will Buff Out

Tot cu arme

Mi-am adus aminte şi de ăsta, care este vechi şi clasic:

Cool as a cucumber

Incredibil cât de calm poate să fie individul -- este evident că înţelege ce s-a întâmplat, dar dacă n-a primit "la loc comanda"...

Maşinile viitorului

If you're looking for a 1960 model, this may well be it!

Sketch DUI

Sketch de la Reno 911.

joi, 24 februarie 2011

Ce se află într-un AT-AT

AT-AT e prescurtarea de la All Terrain Armored Transport. Este o tehnologie veche dintr-o galaxie foarte îndepărtată.


Link, via Dvice

Aia cu racheta


3 oameni păcălesc 15 lei

O bună ilustrare a felului în care amărâţii de oameni au reuşit să supravieţuiască în prezenţa unor animale mult mai adaptate, folosindu-se doar de creier.



Via Neatorama

Foley

Foley is a term that describes the process of live recording of sound effects that are created by a foley artist, which are added in post production to enhance the quality of audio for films, television, video, video games and radio.

The term "foley" is also used to describe a place, such as foley-stage or foley-studio, where the foley process takes place. "Foley" gets its name from Jack Donovan Foley (1891-1967), a sound editor at Universal Studios in the 1950s who became famous for his advancements in synchronized sound effects.

(de la Wikipedia)



Via Neatorama

Zombie Love Song

If my heart was still beating, it would beat for you.



Via Neatorama

Cat Laser Bowling

Pisică + laser + covoraş + câteva pahare de plastic = lots of fun!



Via The Presurfer

Prima

Mi-am dat seama că trimit mesaje prietenilor cu diverse legături, dar întotdeauna uit pe câte cineva şi niciodată nu ţin minte unde era chestia aia nostimă pe care o trimisesem mai demult. Aşa că iată, problem solved.
 
Copyright 2013 Rahat Rece