Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este Gabriel Resources (80%) şi asociaţii (în principal statul român, cu 19%). Dacă citeşti articolul de la Wikipedia în limba engleză despre Gabriel Resources, ai ocazia să urmăreşti firul epic despre Frank Timiş şi Roşia Montană, inclusiv privitor la controversele stârnite de proiectul minier al celor de la Gabriel, ceva informaţii şi legături către Alburnus Maior, Raportul Academiei din 2003, raportul EIA şi aşa mai departe. Adică obţii, pe cât posibil, o imagine neutră asupra subiectului, urmând să-ţi formezi singur o opinie. Acesta este, de altfel, unul dintre scopurile scopurile esenţiale ale Wikipediei.
Să vedem acum cum stăm la Wikipedia în limba română, locul unde contează de fapt cel mai mult cum se prezintă situaţia în faţa societăţii.
Articol despre Frank Timiş nu există. Articol despre Gabriel Resources nu există. Articolul despre Roşia Montană menţionează proiectul minier, însă are numai scopul de a desfiinţa toate criticile (există temeri privitoare la cianură - dar va fi cel mai sigur proiect din lume; Parlamentul European interzice tehnologiile de extracție pe bază de cianură - dar comisarul pentru mediu din Comisia Europeană a declarat în 2010 că interzicerea totală a cianurii în activitățile miniere nu este justificată din punctul de vedere al mediului și al sănătății; şi tot aşa).
Dar cireaşa de pe tort este articolul despre Roşia Montană Gold Corporation, un articol de PR al RMGC, de la cap la coadă. Dacă tot ce citeşti despre acest subiect este articolul despre RMGC de la Wikipedia în limba română, nici nu afli că s-ar fi opus vreodată vreo singură persoană. Totul este minunat: locuri de muncă, bani cu ghiotura, situri arheologice, iar la final numai păduri şi iarbă verde; comunitatea este extatică, statul jubilează şi în general suntem cu toţii atât de fericiţi încât abia aşteptăm să înceapă Gabriel să aducă cianurile.
Recapitulez: la Wikipedia în limba engleză avem o imagine cât de cât neutră asupra subiectului (nu sunt deloc în temă, aşa că nu pot judeca la nivel de nuanţă, însă una peste alta mi se pare că e o imagine oarecum echilibrată). La Wikipedia în limba română însă, acolo unde ar trebui să fie cea mai mare opoziţie şi îngrijorare, acolo vedem aproape numai imaginea pe care doreşte Gabriel să o proiecteze în afară.
Wikipedia este un proiect public, bazat pe voluntariat -- Gabriel n-a venit să plătească vreo taxă ca să publice aceste informaţii, n-a mituit şi n-a corupt pe nimeni. Gabriel pur şi simplu şi-a făcut datoria: şi-a văzut interesul şi a angajat nişte oameni care să-i facă PR. Oare societatea românească nu este în stare să-şi vadă propriul interes, nu poate contrabalansa acest efort absolut neglijabil al celor de la Gabriel?
Nu trebuie decât ca unul sau doi oameni interesaţi de acest subiect să modifice acel articol, ajustându-l mai aproape de realitate, şi să-l urmărească o vreme. Nu există unul sau doi oameni în România interesaţi de acest proiect minier? Sau poate există dar nu ştiu că pot face asta? Sper ca aşa să stea lucrurile, caz în care au ocazia să afle că se poate: tocmai le-am spus-o.
De vină
-
De ce trebuie să spun?
Nu tu mă obligi. Eu simt că așa trebuie, că așa e corect,
că așa e frumos și așa și fac.
Spun. Tot.
Ca și cum aș fi tot timpul de vi...
Acum 4 ani
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu